Arh. Daniela Tecău: Cum transformi „simplu, decent și accesibil” în planuri de arhitectură

Sunt 25 km între Cluj-Napoca și Jucu, localitatea unde Habitat for Humanity Cluj construiește din 2014. Pe șoseaua din Jucu spre satul Gădălin, drumul ia o întorsătură spre dreapta, pe lângă un parc de joacă și ajungi la șantierul Habitat for Humanity Cluj, unde organizația construiește 15 locuințe până în iunie 2015.

Începuseră săpăturile pentru primele fundații și Horea Jurcan (n.r. la acea dată, managerul de construcții al asociației, din octombrie director executiv) era în mașină mergând spre șantier pentru o ședință cu geologul și echipa de la Wincon, care se ocupa de execuția fundațiilor. Horea și Viorel Dodea, coordonatorul de șantier, erau îngrijorați: terenul pe care urma să se construiască era în pantă, iar cei doi voiau să se asigure că viitoarele locuințe nu vor sfârși îngropate în deal. Împreună cu întreaga echipă, trebuiau să găsească o soluție tehnică potrivită pentru a putea construi o comunitate frumoasă.

În mașină cu Horea era si Daniela Tecău, arhitecta care a dezvoltat proiectul. Când Horea o sunase să o roage să vină pe șantier, discuția lor a fost scurtă: „Uite, vrem să începem proiectul cât mai bine și să vedem la fața locului cum facem fundațiile. Poți să vii cu mine, să discutăm cu Wincon cum e cel mai bine să procedăm?” Răspunsul ei a venit pe loc: „Sigur, ne vedem la biroul vostru cat mai repede”.

Daniela Tecău e arhitect și administratorul propriei firme, SC ARHI-GEDA SRL. Ea s-a ocupat integral de dezvoltarea urbanistică și arhitecturală al ansamblului și a realizat documentațiile pentru obținerea autorizării pentru cele 15 locuințe. A conceput planul urbanistic de detaliu (PUD), peisagistica și amenajările. A acceptat cu mult entuziasm să se ocupe de proiectul Habitat for Humanity Cluj în regim pro bono.

Arh. Daniela Tecău pe șantier, alături de reprezentanții asociației
Arh. Daniela Tecău pe șantier, alături de reprezentanții asociației

Dacă o întrebi cum a ajuns să facă meseria de arhitect, îți va spune că asta și-a dorit dintotdeauna. „Am simțit din copilărie că asta vreau să fac. Inițial, m-a atras mai mult designul vestimentar, dar părinții mei m-au încurajat să fac arhitectură, fiind un domeniu mult mai vast și mai practic. Aveam talent la desen, multă imaginație și construiam căsuțe din tot felul de materiale.” Simte că a urmat cursul firesc al lucrurilor: a făcut cei șase ani de facultate, urmate de stagiile de practică. Privind în urmă, spune că a avut imboldurile și încurajarea necesară în momentele cele mai potrivite. Așa a găsit curajul să înceapă propria afacere. Cu toate că în acel moment nu se simtea pe deplin pregatită, a acceptat provocarea. Povestește despre începuturile ARHI-GEDA și râde, zicând: „La urma urmei, în niciun moment nu te simți pregătit să o iei de la zero, trebuie doar să faci primii pași și să lași povestea să se întâmple.”

Faptul că are firma ei a ajutat-o să se cunoască mai bine și să își privească cu alți ochi direcția în viață. „De la început am simțit multe împliniri pe plan personal. Este o experiență formidabilă, prin care începi să-ți descoperi limitele, capacitățile, fiind pusă în situații surprinzătoare care îmi sporesc încrederea în mine și în planurile mele. Descopăr cum, de la an la an, ceea ce fac devine tot mai frumos.”

Ca arhitect, îi place să se concentreze pe partea umană a proiectelor ei. Îi place să dezvolte proiecte de spa și wellness, pentru că o interesează sănătatea și frumusețea. Când a venit vorba să facă planurile pentru casele Habitat for Humanity Cluj, le-a tratat de parcă vor deveni casa ei. „Îmi plac spațiile funcționale, cu compartimentări simple, să fie natural să le parcurgi și să te simți bine în ele”, explică ea. Toate locuințele Habitat, indiferent de mărimea lor, au la bază aceeași idee: intri pe un hol mic, în dreapta e bucătăria, în stânga baia, și în față camera de zi și dormitoarele. E foarte simplu să stai pe fundația casei, acolo unde va fi intrarea, cu structurile pereților ridicate și să îți imaginezi cum vor fi amplasate camerele și cum va fi locuită.

Habitat for Humanity Cluj construiește locuințe simple, decente și accesibile, iar voluntarii sunt cei care fac partea cea mai mare a lucrărilor. Pentru un arhitect, asta se traduce în schite, planuri și volume. Daniela a înțeles foarte repede cum contruiește asociația și s-a pliat pe stilul construirii Habitat. S-a adaptat la restricționările de buget și caută mereu soluțiile cele mai simple și eficiente. Dar a venit și cu ideea de a face lucarne la intrare: nu au însemnat foarte mult ca și costuri, dar privind casele ridicate, îți transmite un sentiment de locuință, de acasă.

Proiectul a devenit pentru Daniela un motiv de mândrie. A început să lucreze pe planuri și volum, iar primele case ridicate le-a văzut la final de septembrie: „Cum să nu fiu mândră, când văd ceva făcut de mine cum prinde contur? Când am fost pe șantier în timpul săptămânii Cluj Build, erau voluntari și familii lucrând la case și i-am văzut cum muncesc și cum le place că își construiesc propria casă. Dacă ei își doresc așa de mult o casă, și eu îmi doresc același lucru pentru ei. Și atunci e normal sa fac tot posibilul, tot ce ține de mine, să le îndeplinesc visul.”

Pe șantier, Daniela a simțit satisfacția de a vedea un proiect implementat în care se implică doar din drag și dorința de implicare socială. Recunoaște că uneori îi e greu să își gestioneze timpul. „Am o firmă din 2011 și scopul meu e să o fac să crească sănătos. E o provocare, să știi cum să te împarți între ceea ce trebuie să faci pentru propria afacere și ce faci din plăcere.” Daniela a început să facă voluntariat de puțin timp, dar a înțeles de la început de ce poate fi o experiență plină de recompense.

„În momentul în care începi să faci pași în direcția de a voluntaria, înveți să îți deschizi mintea și sufletul la ce se întâmplă în jurul tău și găsești moduri în care poți veni în ajutorul societății. Colaborarea cu Habitat for Humanity Cluj a început pentru că am îndrăgit proiectul de la prima discuție. Am ocazia să ofer unor oameni posibilitatea unei vieți mai bune, ceva bun din mine, care va rămâne. Și bucuria asta, că poți să faci ceva pentru cineva, chiar și fără să îl cunosc, faptul că am intervenit în viața lui în modul cel mai plăcut și vizibil… îmi crește inima de bucurie.”

Iar dedicarea ei pentru proiect și pentru ceea ce face e molipsitoare. Dacă încerci să o înțelegi și să îți dai seama de unde provine, răspunde simplu, cu încredere: „Așa e firea mea.” Dar după un moment de tăcere își caută cuvintele și încearcă să îți explice: „Niciodată nu mi-a plăcut să trăiesc oricum. Doresc să mă implic. Caut experiențele care oferă mult, care îmi dau ocazia de a-mi dezvolta varianta bună a sinelui și am ajuns să cred că momentele în care ești acolo 100% contează atât de mult, iar timpul investit astfel are o altă valoare. Am tot ce îmi trebuie și atunci de ce aș fi altfel? De ce să mă mulțumesc cu suficient, când investesc în mine și fac eforturi ca să devin mai bună? Cred că e important să încerci mereu să te depășești.”

Determinarea ei de a face ceea ce îi place a adus-o pe șantierul Habitat for Humanity Cluj. Împreună cu Horea, a vizitat șantierul în vară pentru a căuta soluții de optimizare în execuția proiectului, găsind o modalitate în care fundațiile să nu fie prea joase. Au avut o discuție productivă, în care au găsit soluția care a facilitat cel mai bine munca întregii echipe.

În scurt timp, au pornit înapoi spre Cluj, iar Horea era mulțumit de rezultatul întâlnirii. „Ești mai liniștit?” l-a întrebat Daniela, iar el i-a răspuns: „Desigur. Cred că va fi o comunitate grozavă aici.” Daniela simțea la fel. Își imagina o comunitate apropiată, un mic cartier cu garduri joase, unde oamenii se cunosc între ei și se ajută.

Iar Horea, întors la birou, a fost asaltat cu întrebări de colegii lui. Povestește soluția pe care au găsit-o în echipă și ideile cu care a venit Daniela. Mai spune despre ea: „Cred că e prima dată când avem un voluntar care își oferă serviciile cu atâta deschidere pentru a ajuta. Ți-e mai mare dragul să îl ai implicat în proiect la fiecare pas.”

Și tu poți contribui la proiectul din Jucu, unde construim 15 locuințe pentru familii cu venituri mici. Implică-te ca voluntar sau susține-ne cu o donație pentru a ajuta familiile noastre partenere să ajungă acasă.

ASOCIAȚIA PRIMA DATĂ ACASĂ

Construim un viitor mai bun pentru comunitate, printr-un program de locuire socială non-profit destinat familiilor cu venituri foarte mici și prin proiecte de intervenții constructive în sănătate și educație.

Leave a Comment