Mii de clujeni au ajutat nouă familii să aibă pentru prima dată o locuință decentă

Nouă familii de clujeni cu venituri mici au primit astăzi cheile primei lor case, ridicate în sistemul de construcție non-profit ACASĂ, conform misiunii noastre ca fiecare om să aibă o locuință decentă, simplă și accesibilă ca preț.

Asociația a sărbătorit astăzi 17 ani de existență prin ceremonia de dedicare a celor 9 locuințe construite începând din 2014 în comuna Jucu, din județul Cluj. În tot acest timp, peste 900 de voluntari au muncit la construcția caselor și peste 500 donatori au susținut activitatea organizației prin debit direct, respectiv prin donații recurente lunare în valoare medie de 20 de lei, acoperind astfel costul unui apartament. În plus, 26 de companii locale au făcut sponsorizări în bani, materiale de construcții și servicii, încurajându-și în același timp angajații să voluntarieze pentru cauza noastră.

Comunitatea Jucu este cel mai mare proiect al organizației și va deveni în următorii ani cea mai mare comunitate a noastră din județul Cluj. Construcția locuințelor a fost posibilă datorită unui susținător care s-a alăturat proiectului din prima clipă: compania Ecolor din Jucu, producătoare de mobilă și implicată în mod constant în dezvoltarea comunității în care își desfășoară activitatea.

Alături de Ecolor, partenerul care a dat numele întregii comunități, construcția a fost posibilă datorită implicării partenerilor locali: SDL, Cora, Dennver, Transylvania College, Wincon, Arhi-Geda, Liberty Technology Park Cluj, Makronetz, Promod, Worwag Pharma, Sanex, Hirsch Porozell, Accenture, Top Instal, Wirtek, iQuest, Genpact, Keep Calling, Ampergrup, DB Schenker, Total Invest, Eximtur, Steelcase, Office Depot, Impress, Daisler Print House, Trend Communication.

Cine sunt familiile-partener?

Familiile selectate pentru a face parte din programul de construcții noi au între trei și cinci membri. Ele au dovedit în cadrul procesului de selecție nevoia urgentă de o locuință, posibilitatea de a achita costul subvenționat al casei în rate fără dobândă și fără profit, precum și dorința de a participa activ în construcția locuințelor.

Una dintre familiile care se vor muta la Jucu este familia Hanga, care în ultimii 20 de ani a schimbat cel puțin 10 chirii. Nu au avut niciodată siguranța că următoarea chirie le va aduce stabilitate sau că noul loc va avea toate utilitățile sau confortul minim. Soții Hanga, împreună cu cei doi copii, vor avea pentru prima dată locuința lor.

„Am fi vrut să aplicăm la un credit la bancă, dar n-am avut niciodată salariile destul de mari, iar cei de la primărie nu ne-au răspuns niciodată în legătură cu locuințele sociale. Și soțul, și copii și-au pierdut speranța că vom avea vreodată casa noastră. Doar eu am mai sperat și am continuat să încerc. La început, ideea unei case mi se părea un vis. Acum, când am văzut cum au fost construite locuințele, cum au venit așa de mulți oameni să ne ajute, sunt recunoscătoare. Mă bucur pentru că vom avea locul nostru și vom putea locui liniștiți”, povestește doamna Hanga.

“O locuință decentă poate schimba complet viața unei familii care, până acum, era obligată să locuiască în spații insalubre sau supra-aglomerate, de multe ori plătind și chirii foarte ridicate pentru acest ‘lux’. De azi, cel puțin nouă dintre aceste familii sunt într-o situație mult mai bună, iar de mâine, munca va continua pentru ca tot mai mulți clujeni să scape din cercul vicios al sărăciei și să aibă șansa unei vieți decente, într-o casă nouă”

Andrei Aroneț,
președintele asociației

* DISCLAIMER: Habitat for Humanity / Habitat pentru Umanitate Cluj  este denumirea sub care asociația PRIMA DATĂ ACASĂ a funcționat până în luna octombrie 2017. În prezent, asociația nu mai are relații de afiliere cu Habitat for Humanity International, în urma deciziei luate de voluntarii locali.

ASOCIAȚIA PRIMA DATĂ ACASĂ

Construim un viitor mai bun pentru comunitate, printr-un program de locuire socială non-profit destinat familiilor cu venituri foarte mici și prin proiecte de intervenții constructive în sănătate și educație.

4 thoughts on “Mii de clujeni au ajutat nouă familii să aibă pentru prima dată o locuință decentă”

    • Ne pare tare rau ca sunteti intr-o situatie atat de dificila! Din pacate, pentru moment programul nostru nu include Iasi-ul si nu avem posibilitati de actiune locala. Speram sa gasiti acolo vestile bune pe care nu le putem oferi noi de aceasta data!

      Reply

Leave a Comment