Renovarea școlii din Tranișu: construim viitoarea generație!

ÎN PARTENERIAT CU:

Grădiniţa şi şcoala din Tranişu se află în incinta unei clădiri care a fost din totdeauna şcoală. Clădirea se află pe vârful unui deal și atât copiii, cât și învățătoarea, fac drumul de câțiva kilometri prin pădure pe jos. O singură învățătoare, doamna Lucica Merca, este responsabilă cu educația celor șapte copii.

Înaintea proiectului nostru, spațiul de 45 de metri pătrați destinat educaţiei nu mai fusese renovat de cel puţin 22 de ani. Școala era dărăpănată și ploua prin tavan. Podeaua era plină de găuri prin care intrau șoareci, iar geamurile lăsau să pătrundă gerul. Mobilierul era vechi de generații întregi și foarte uzat.

În prima etapă a renovărilor, în perioada august-septembrie 2012, ambele clase şi holul şcolii au fost renovate: s-a montat tavan fals şi parchet nou în ambele clase, una dintre clase a fost amenajată cu mobilier nou şi o nouă tablă de scris, s-au vopsit uşile şcolii şi s-au reparat şi vopsit pereţii interiori ai şcolii. Primăria din Poieni a renovat exteriorul clădirii şi a pus termopane în locul geamurilor vechi.

Motivul principal pentru care am inițiat acest proiect a fost dorința de a face și altceva în momente speciale din viața noastră, mai exact în momentele  aniversare. 

Vazând în ce condiții învață acești copii, am apelat la ajutorul prietenilor mei din mediul ONG. Ulterior, am avut și sprijinul Fundației  Comunitare Cluj, prin înscrierea proiectului la Swimathon de către Habitat. Cu banii adunați la Swimathon am renovat interiorul școlii, am adus școala la un nivel în care copiii să poată învăța în condiții decente.

Eusebiu Burcaș, inițiatorul proiectului
Sală de clasă, înainte și după renovare

În a doua etapă a proiectului, din februarie-martie 2013, s-a montat un sistem de alimentare cu apă a şcolii şi s-a amenajat o baie total funcţională în interiorul clădirii. „Copiii sunt bucuroşi că nu mai ies la baie în frig, nu se mai spală pe mâini cu apă rece. În plus, condiţiile de curăţenie şi igienă nici măcar nu se compară cu ce era înainte!”, spune învăţătoarea Lucica Merca.

Toaleta școlii din Tranișu, înainte și după renovare

Activităţile din ultima etapă a proiectului – de renovare şi reabilitare a celei de-a doua săli de clasă şi a băii – au fost posibile în totalitate cu ajutorul sprijinului financiar din partea companiei DB Schenker.

Proiectul de la Tranişu a devenit un model pentru asociația noastră. Am reuşit, împreună cu partenerii noştri DB Schenker, Fundaţia Burcash, Asociaţia C.E.R.T, Primăria Poieni, cu sprijinul Hipermarket Cora, să asigurăm condiţii mult mai bune de studiu copiilor din localitate, încercând în acelaţi timp un nou tip de proiecte – proiectele comunitare.

Ne dorim în viitor să reuşim să ne implicăm în cât mai multe proiecte asemănătoare, pentru ca munca noastră să aibă un efect pozitiv asupra cât mai multor comunităţi clujene.

Ionuț Sâmpetrean, director executiv