SELECȚIA FAMILIILOR-PARTENER

În octombrie 2022, selectăm două familii cu venituri mici, care vor să muncească pentru a-și construi un viitor mai bun, într-o locuință simplă, dar decentă. Citește mai jos despre criteriile noastre de selecție pentru a decide dacă programul ar putea schimba viața familiei tale!
CLUJ-NAPOCA,
OCTOMBRIE 2022
Căutăm două familii muncitoare, dar cu venituri mici, care nu au avut niciodată o locuință proprie și locuiesc în prezent în condiții grele, fără acces la utilități de bază sau în spații supra-aglomerate.

Construim un nou duplex, format dintr-o garsonieră (35 mp) și un apartament de două camere (55 mp), pe o parcelă de 512 mp din comunitatea Britta Sofia, satul Jucu de Sus, comuna Jucu.

Până în 16 octombrie, se pot înscrie familiile care nu au astăzi un adăpost decent și sunt dispuse să partenerieze cu asociația PRIMA DATĂ ACASĂ pentru a-și construi o casă și o viață nouă. Familiile vor lucra la construcția locuinței și vor achita un cost subvenționat în rate fără dobânzi sau profit, în 10-20 de ani.

CUPRINS
!

E important să fii informat corect pentru a decide dacă programul ACASĂ este potrivit familiei tale. Citește secțiunile acestei pagini pentru tot ceea ce trebuie să știi despre construcțiile noastre non-profit și modul în care alegem familiile-partener.

TIPURI DE LOCUINȚE

Tocmai construim un duplex care va include două locuințe: o garsonieră și un apartament.

CRITERII DE SELECȚIE

Alegem familii dispuse să ajute la rândul lor, în care părinții au un loc de muncă și care în prezent trăiesc în condiții grele.

CUM POT SĂ APLIC?

Puteți trimite prin email cererea de luare în evidență sau puteți programa o întâlnire la biroul asociației din Cluj-Napoca.

LOCUINȚE ÎN CONSTRUCȚIE LA JUCU

GARSONIERĂ
35m2
pentru o familie de 2-3 persoane
Structură de lemn, izolată cu vată minerală și polistiren
Apă curentă și încălzire cu gaz
Rețea de canalizare (în curs de instalare de către Primărie)
Familia trebuie să aibă venituri minime lunare de 2.000 RON net
Rata lunară poate reprezenta maxim 30% din venitul familiei
Apartament
55m2
pentru o familie de 3-5 persoane
Structură de lemn, izolată cu vată minerală și polistiren
Apă curentă și încălzire cu gaz
Rețea de canalizare (în curs de instalare de către Primărie)
Familia trebuie să aibă venituri minime lunare de 2.500 RON net
Rata lunară poate reprezenta maxim 30% din venitul familiei
CE TIP DE CASE CONSTRUIM?
LOCUINȚE „SIMPLE, DAR DECENTE”

Nu construim locuințe de lux, ci case „simple, dar decente”: care oferă toate condițiile necesare unei vieți sigure și sănătoase, la un cost de construcție redus, pentru a putea ajuta familii cu venituri foarte mici.

Familia devine proprietară în Cartea Funciară și plătește costul locuinței (care nu include profit, ci doar costuri de construcție) în rate egale, fără profit și fără dobânzi. Pentru ca rata să nu depășească 30% din veniturile familiei, costul casei se poate plăti timp de până la 20 de ani.

Locuințele au fost gândite pentru a putea crește odată cu familia, adică sunt proiectate să poată fi extinse prin mansardare, în viitor.

IMAGINI DE LA CONSTRUCȚIA DUPLEXULUI

Criterii de selecție

CRITERIUL 1: DISPONIBILITATEA DE A AJUTA
CĂUTĂM OAMENI MUNCITORI
Familiile-partener ACASĂ sunt formate din oameni care nu se tem de muncă și știu că suntem mai puternici dacă ne ajutăm reciproc. Munca la construcția propriei case și la casele vecinilor din comunitate este o condiție obligatorie pentru selecția în program.
  • PRE-SELECȚIE: 70 de ore de voluntariat pe șantier pentru familii cu doi părinți, sau 30 de ore pentru familii cu un singur părinte, înainte ca familia să știe dacă a fost selectată; în acest timp, evaluăm punctualitatea, prezența și calitatea muncii (nu trebuie să știți construi, sistemul nostru e prietenos cu voluntarii);
  • SELECȚIE: Familiile selectate în program au obligația să muncească la construcția propriei case, precum și la casele altor beneficiari. Această activitate nu este „voluntariat”, fiind în propriul interes, ci reprezintă o împărțeală echitabilă a muncii
CRITERIUL 2: ADULȚII DIN FAMILIE MUNCESC
ESTE NECESAR SĂ AVEȚI
UN VENIT MINIM LUNAR
Locuințele ACASĂ nu sunt oferite gratuit. Familia va plăti o parte din costul casei, în timp de maxim 20 de ani, în rate fără dobânzi, comisioane sau vreo formă de profit pentru noi. În acest fel, ne putem adresa unor familii cu venituri mici, care nu și-ar putea permite credite la bancă deși ambii părinți lucrează – și îi încurajăm să rămână în câmpul muncii.
Rata poate reprezenta maxim 30% din venitul familiei, pentru ca locuința să nu fie o povară  financiară.
criteriul 3: nevoia și urgența unei locuințe
Condițiile în care locuiți acum sunt un criteriu esențial de departajare
Selectăm familii care nu au avut niciodată o locuință în proprietatea lor și care sunt nevoite să trăiască în prezent în condiții grele, care de multe ori le pun în pericol sănătatea. Dacă alegeți să intrați în program, acceptați vizita unui Comitet de Selecție, care va evalua starea locuinței dv. actuale. Programul ACASĂ este potrivit familiei dv. dacă:
  • Trăiți într-o locuință supra-aglomerată, în care nu există suficient spațiu pentru toată lumea
  • Locuința familiei dv. nu are acces la
    utilități de bază (apă, curent, încălzire modernă)
  • Trăiți în spații degradate, cu probleme de structură sau care pun în pericol sănătatea sau siguranța familiei

Cum pot să aplic?

ONLINE
PRIN EMAIL

Descărcați Cererea de luare în evidență și completați-o cu datele dv. și ale familiei. Apoi, trimiteți-o prin email la adresa familii@asociatiaacasa.ro.

• Tipăriți cererea pe care ați descărcat-o de mai sus și completați-o integral.
  • Dacă sunteți căsătorit(ă), cererea trebuie semnată de ambii soți.
  • Nu uitați că trebuie să semnați de două ori, pe cererea propriu-zisă și din nou pe ultima pagină, pentru utilizarea datelor personale.
  • Dacă aveți posibilitatea, scanați cererea completată și semnată.
  • Dacă nu puteți scana, încercați să-i faceți câte o fotografie cât mai clară cu toate foile și atașați imaginile la email.

După depunerea cererii, dacă vom constata că îndepliniți criteriile de selecție, veți fi contactat telefonic de către colegii noștri pentru stabili următorii pași. Dv. veți putea începe să faceți orele de voluntariat și va urma vizita Comitetului de selecție la dv. acasă.

Știm că nu toată lumea are acces ușor la internet sau un telefon cu o cameră care să facă fotografii clare; iar lipsa acestora nu vă va dezavantaja în niciun fel în relația cu noi. Pur și simplu dați-ne un telefon la biroul asociației (0264.42.53.53) și vom programa o întâlnire în persoană.

LA BIROUL ASOCIAȚIEI
PROGRAMAȚI O ÎNTÂLNIRE

Dacă nu puteți trimite cererea online, dați-ne un telefon pentru a programa o întâlnire la biroul nostru din Cluj-Napoca. Un coleg din echipa asociației vă va aștepta pentru a vă explica personal cum funcționează programul nostru și a vă ghida în completarea Cererii de luare în evidență.

LUNI-VINERI

orele 9:00 – 16:00

Adresa biroului nostru este:
Cluj-Napoca, str. Năsăud nr. 22 sc. A ap. 7

Țineți cont că viitoarele locuințe sunt amplasate în comuna Jucu de lângă Cluj-Napoca: acolo vor avea loc sesiunile de informare, la care prezența este obligatorie, acolo se află șantierul și locuințele noastre.