SELECȚIA FAMILIILOR-PARTENER

În lunile martie - mai 2021, selectăm două familii cu venituri mici, care vor să muncească pentru a-și construi un viitor mai bun, într-o locuință simplă, dar decentă. Citește mai jos despre criteriile noastre de selecție!
CLUJ-NAPOCA,
8 MARTIE 2021
Asociația non-profit PRIMA DATĂ ACASĂ
a dat startul unui nou proces de selecție pentru două familii care nu au avut niciodată o locuință proprie și care locuiesc în prezent în condiții grele, în spații supra-aglomerate sau fără acces la utilități de bază. Familiile s-au putut înscrie până în 17 martie.

Procesul de selecție continuă, pentru familiile care s-au înscris în luna martie, până în mai 2021. În acest timp, familiile își vor arăta disponibilitatea de a se implica în comunitate, prin voluntariat. Datorită muncii voluntare, costul casei va fi mai scăzut, iar familiile selectate îl va putea plăti în rate fără dobânzi, comisioane sau profit, într-un perioadă de maxim 20 de ani. Rata nu poate depăși 30% din venitul lunar al familiei.

Când casa este gata, construcția este înscrisă în Cartea Funciară, iar familia semnează un contract de vânzare-cumpărare, astfel că familia devine proprietară cu acte în regulă. Casa va fi a lor pentru totdeauna!

nu e ușor să ajungi acasă. dar atunci când reușești, știi că ți-ai schimbat viața pentru totdeauna, pentru tine și pentru întreaga familie.

CUPRINS
!

E important să fii informat corect pentru a decide dacă programul ACASĂ este potrivit familiei tale. Citește secțiunile acestei pagini pentru tot ceea ce trebuie să știi despre construcțiile noastre non-profit și modul în care alegem familiile-partener.

TIPURI DE LOCUINȚE

Tocmai construim un duplex care va include două locuințe: o garsonieră și un apartament.

CRITERII DE SELECȚIE

Alegem familii dispuse să ajute la rândul lor, în care părinții au un loc de muncă și care în prezent trăiesc în condiții grele.

CUM POT SĂ APLIC?

Puteți aplica printr-un formular online, caz în care vă vom contacta prin telefon, sau programând o întâlnire la biroul asociației din Cluj-Napoca.

împreună, spre „acasă”
calendarul selecției

Vrem să ne asigurăm că alegem corect familii care au o nevoie reală de o locuință și oameni cu care ne-ar plăcea să fim vecini. De aceea, selecția este un proces de durată, în care aplicăm criterii clare și solicităm documente justificative.

înscrieri:
8-17 martie

În acest interval, familiile se pot înscrie completând o cerere, care se depune online sau, în anumite zile, la biroul nostru din Cluj-Napoca.

SESIUNI DE INFORMARE
19 sau 20 martie

Ne vom întâlni pe șantierul din Jucu, unde familiile vor vizita casa aflată în construcție, precum și locuințe finalizate, pentru a înțelege programul nostru. Prezența ambilor soți este obligatorie!

PERIOADĂ DE SELECȚIE 22 MARTIE – 22 APRILIE

Familiile vor avea o lună la dispoziție pentru a face ore de voluntariat și a depune actele necesare selecției, prin care să dovedească situația lor actuală.

VIZITE LA FAMILII:
23 aprilie – 5 mai

Comitetul de Selecție va vizita familiile care au făcut orele de voluntariat, pentru a evalua situația în care locuiesc și a putea, astfel, alege familiile cu cea mai mare nevoie.

DELIBERARE:
5-10 MAI

Membrii Comitetului de Selecție, voluntari fără miză financiară în organizație, vor face o recomandare, care va fi aprobată de Consiliul Director.

ANUNȚ FAMILII SELECTATE:
13 MAI

Sărbătorim, iar apoi muncim împreună: cele două familii incluse în program vor începe munca la construcția caselor, alături de voluntarii noștri și alte familii-partener.

LOCUINȚE ÎN CONSTRUCȚIE LA JUCU

GARSONIERĂ
37m2
pentru o familie de 2-3 persoane
Structură de lemn, izolată cu vată minerală și polistiren
Apă curentă și încălzire cu gaz
Canalizare cu fosă septică (comuna nu dispune de rețea în zonă)
Familia trebuie să aibă venituri minime lunare de 2.000 RON net
Rata lunară poate reprezenta maxim 30% din venitul familiei
Apartament
50m2
pentru o familie de 4-5 persoane
Structură de lemn, izolată cu vată minerală și polistiren
Apă curentă și încălzire cu gaz
Canalizare cu fosă septică (comuna nu dispune de rețea în zonă)
Familia trebuie să aibă venituri minime lunare de 2.500 RON net
Rata lunară poate reprezenta maxim 30% din venitul familiei
CE TIP DE CASE CONSTRUIM?
LOCUINȚE „SIMPLE, DAR DECENTE”

În 2021, selectăm două familii pentru două locuințe, o garsonieră și un apartament, care formează împreună un duplex. Locuințele sunt construite după conceptul „simplu, dar decent”: nu sunt case de lux, ci locuințe realizate la un cost redus, care să ofere însă toate condițiile necesare unei vieți sigure.

Locuințele au fost gândite pentru a putea crește odată cu familia, adică sunt proiectate să poată fi extinse prin mansardare, în viitor.

Familiile care vor beneficia de aceste locuințe vor lucra la construcția lor și, ulterior, vor plăti o parte din costul casei în rate fără dobânzi sau profit.

IMAGINI DE LA CONSTRUCȚIA DUPLEXULUI

Criterii de selecție

CRITERIUL 1: DISPONIBILITATEA DE A AJUTA
CĂUTĂM OAMENI MUNCITORI
Familiile-partener ACASĂ sunt formate din oameni care nu se tem de muncă și știu că suntem mai puternici dacă ne ajutăm reciproc. Munca la construcția propriei case și la casele vecinilor din comunitate este o condiție obligatorie pentru selecția în program.
  • PRE-SELECȚIE: 70 de ore de voluntariat pe șantier pentru familii cu doi părinți, sau 30 de ore pentru familii cu un singur părinte, înainte ca familia să știe dacă a fost selectată; în acest timp, evaluăm punctualitatea, prezența și calitatea muncii (nu trebuie să știți construi, sistemul nostru e prietenos cu voluntarii);
  • SELECȚIE: Familiile selectate în program au obligația să muncească la construcția propriei case, precum și la casele altor beneficiari. Această activitate nu este „voluntariat”, fiind în propriul interes, ci reprezintă o împărțeală echitabilă a muncii
CRITERIUL 2: ADULȚII DIN FAMILIE MUNCESC
ESTE NECESAR SĂ AVEȚI
UN VENIT MINIM LUNAR
Locuințele ACASĂ nu sunt oferite gratuit. Familia va plăti o parte din costul casei, în timp de maxim 20 de ani, în rate fără dobânzi, comisioane sau vreo formă de profit pentru noi. În acest fel, ne putem adresa unor familii cu venituri mici, care nu și-ar putea permite credite la bancă deși ambii părinți lucrează – și îi încurajăm să rămână în câmpul muncii.
Rata poate reprezenta maxim 30% din venitul familiei, pentru ca locuința să nu fie o povară  financiară.
criteriul 3: nevoia și urgența unei locuințe
Condițiile în care locuiți acum sunt un criteriu esențial de departajare
Selectăm familii care nu au avut niciodată o locuință în proprietatea lor și care sunt nevoite să trăiască în prezent în condiții grele, care de multe ori le pun în pericol sănătatea. Dacă alegeți să intrați în program, acceptați vizita unui Comitet de Selecție, care va evalua starea locuinței dv. actuale. Programul ACASĂ este potrivit familiei dv. dacă:
  • Trăiți într-o locuință supra-aglomerată, în care nu există suficient spațiu pentru toată lumea
  • Locuința familiei dv. nu are acces la
    utilități de bază (apă, curent, încălzire modernă)
  • Trăiți în spații degradate, cu probleme de structură sau care pun în pericol sănătatea sau siguranța familiei

Cum pot să aplic?

ONLINE
depuneți o cerere online

Pentru că suntem încă în pandemie, este mai sigur atât pentru dumneavoastră, cât și pentru echipa asociației, dacă depuneți de cererea de luare în evidență prin internet. În acest caz, va trebui pentru început să descărcați cererea apăsând butonul portocaliu de mai jos. Veți primi un fișier în format PDF.

Tipăriți cererea pe care ați descărcat-o de mai sus și completați-o integral. Dacă sunteți căsătorit(ă), cererea trebuie semnată de ambii soți. Nu uitați că trebuie să semnați de două ori, pe cererea propriu-zisă și din nou pe ultima pagină, pentru utilizarea datelor personale.

Dacă aveți posibilitatea, scanați cererea completată și semnată; dacă nu, încercați să-i faceți câte o fotografie cât mai clară cu ambele fețe ale foii și încărcați imaginile folosind butonul verde.

TRIMITEREA ONLINE A CERERILOR ESTE POSIBILĂ DOAR ÎN PERIOADA DE SELECȚIE (MARTIE-APRILIE 2021). DACĂ DORIȚI SĂ NE TRIMITEȚI CEREREA DE LUARE ÎN EVIDENȚĂ ÎN AFARA INTERVALULUI DE SELECȚIE, VĂ RUGĂM SĂ O TRIMITEȚI PRIN EMAIL LA ADRESA echipa (@) asociatiaacasa.ro, PENTRU A FI LUATĂ ÎN CALCUL LA SELECȚII VIITOARE.

Știm că nu toată lumea are acces ușor la internet sau un telefon cu o cameră care să facă fotografii clare; iar lipsa acestora nu vă va dezavantaja în niciun fel în relația cu noi. Pur și simplu dați-ne un telefon la biroul asociației și vom programa o întâlnire în persoană.

LA BIROUL ASOCIAȚIEI
PROGRAMAȚI O ÎNTÂLNIRE

Pe perioada stării de alertă din România și a pandemiei COVID-19, pentru a asigura siguranța echipei, programul de birou al echipei este limitat. Înțelegem însă că nu toată lumea are acces ușor la internet, astfel că vom face eforturi pentru a ne întâlni în persoană, cu condiția de a programa telefonic înainte orice întâlnire.

În acest fel, ne vom putea asigura că în biroul asociației nu se suprapun prea multe persoane în același timp, limitând atât expunerea dv., cât și a colegilor din birou, la orice risc. Pe perioada vizitei este obligatorie purtarea măștii peste nas și gură și păstrarea unei distanțe adecvate între oricare două persoane.

MARȚI & JOI

orele 10:00 – 14:00

Adresa biroului nostru este:
Cluj-Napoca, str. Năsăud nr. 22 sc. A ap. 7

Țineți cont că viitoarele locuințe sunt amplasate în comuna Jucu de lângă Cluj-Napoca: acolo vor avea loc sesiunile de informare, la care prezența este obligatorie, acolo se află șantierul și locuințele noastre.