Selecția familiilor: suntem aici pentru familia ta!

Selecția familiilor-partener, pe scurt.

An de an, căutăm noi oameni care au nevoie de ajutor pentru a-și construi prima locuință decentă și accesibilă din viață, cu ajutorul nostru și al unor sute de voluntari anual. Programul nostru de construcție se desfășoară printr-un parteneriat permanent cu The Fuller Center for Housing, organizație care acționează global pentru ca fiecare familie să aibă o locuință decentă.

Pe această pagină, veți găsi criteriile de selecție în program și vă puteți înscrie în program completând o Cerere de luare în evidență. Selecția familiilor se întâmplă o singură dată pe an, din familiile deja înscrise, astfel că este bine să vă înscrieți cât de curând pentru a intra în primul proces de selecție care va fi organizat.

Important: În sistemul nostru non-profit, familiile vor lucra la construcția locuinței și vor achita un cost subvenționat al casei, în rate fără dobânzi sau profit, în 10-20 de ani. Citiți mai jos detaliile pentru a decide dacă acest sistem este potrivit familiei dv.

Casă tip duplex construită în programul PRIMA DATĂ ACASĂ, în comuna Jucu
Duplex construit în programul PRIMA DATĂ ACASĂ

CITEȘTE ÎNAINTE DE A APLICA PENTRU O LOCUINȚĂ:

VIITOAREA CASĂ:
Ce fel de locuințe construim?

Construim în comuna Jucu, aproape de Cluj, duplexuri care includ două locuințe: o garsonieră și un apartament. În viitor, vom construi și duplexuri cu apartamente mai mari, pentru familii mai mari.

Citește

CRITERII:
Cum alegem familiile cu care construim?

Alegem familiile care trăiesc în cele mai grele condiții, în care cel puțin un adult muncește și care sunt dispuse să ajute la rândul lor alți oameni, prin voluntariat și muncă co-interesată.

Citește

APLICARE:
Cum pot să intru în selecție?

Puteți trimite prin email cererea de luare în evidență sau puteți programa o întâlnire la biroul asociației din Cluj-Napoca.

Citește

Ce fel de locuințe construim?

Nu construim locuințe de lux, ci case „simple, dar decente”: care oferă toate condițiile necesare unei vieți sigure și sănătoase, la un cost de construcție redus, pentru a putea ajuta familii cu venituri foarte mici.

Familia devine proprietară în Cartea Funciară și plătește costul locuinței (care nu include profit, ci doar costuri de construcție) în rate egale, fără profit și fără dobânzi. Pentru ca rata să nu depășească 30% din veniturile familiei, costul casei se poate plăti timp de până la 20 de ani.

Construcție & utilități

 • Fundație de beton armat
 • Structură de lemn, izolată cu vată minerală și polistiren
 • Electricitate și apă curentă de la rețeaua publică
 • Centrală termică pe gaz
 • Canalizare
 • Proiectată ca structură și rezistență pentru a fi putea fi mansardată în viitor dacă nevoile familiei cresc

Apartament
cu 2 camere

locuință de 55 mp utili,
curte de 500 mp la comun
cu cealaltă familie; se poate mansarda pentru a obținere încă două camere și o baie de serviciu.

FAMILII DE 4 PERSOANE

 • Familia poate fi compusă dintr-un părinte cu mai mulți copii, sau doi părinți cu doi copii
 • Familia trebuie să aibă venituri obținute legal de minim 2.500 de lei
 • Rata plătită lunar nu va depăși 30% din venitul familiei

Apartament
cu o cameră

locuință de 35 mp utili
curte de 500 mp la comun
cu cealaltă familie; se poate mansarda pentru a obține încă o cameră și o baie de serviciu.

FAMILII DE 2-3 PERSOANE

 • Familia poate fi compusă dintr-un părinte cu unul sau doi copii
 • Familia trebuie să aibă venituri obținute legal de minim 2.000 de lei
 • Rata plătită lunar nu va depăși 30% din venitul familiei

Criteriile de selecție

CRITERIUL 1

Familii care trăiesc în condiții foarte grele

Familiile pe care le selectăm trăiesc în condiții greu de imaginat, supra-aglomerate, fără acces la utilități de bază sau cu probleme structurale care pun în pericol familia.

Familiile primesc vizita unui comitet de selecție, format din voluntari care nu îi cunosc personal și care evaluează starea locuinței și condițiile de trai. Familiile nu au avut niciodată o locuință proprie.

Criteriile de selecție folosite corespund celor din programul organizației internaționale Fuller Center for Housing, cu care asociația PRIMA DATĂ ACASĂ lucrează în parteneriat.

CRITERIUL 2

Familii dispuse să ajute

Munca la construcția propriei case și la casele vecinilor din comunitate este o condiție obligatorie pentru selecția în program.

 • PRE-SELECȚIE: 80 de ore de voluntariat pe șantier pentru familii cu doi părinți, sau 40 de ore pentru familii cu un singur părinte, înainte ca familia să știe dacă va fi selectată; evaluăm punctualitatea, prezența și calitatea muncii.
 • SELECȚIE: Familiile selectate lucrează la construcția propriei case, precum și la casele altora. Această activitate nu este „voluntariat”, fiind în propriul interes, ci reprezintă o împărțeală echitabilă a muncii.

CRITERIUL 3

Familii care au venituri din muncă

Locuințele ACASĂ nu sunt oferite gratuit.

Familia va plăti o parte din costul casei, în rate fără dobânzi, comisioane sau vreo formă de profit pentru noi. Ratele nu pot depăși 30% din venitul familiei, dar se pot întinde pe 20 de ani.

Fondurile care se întorc de la familiile-partener ajută la construcția de noi locuințe!

În acest fel, ne putem adresa unor familii cu venituri mici, care nu și-ar putea permite credite la bancă deși ambii părinți lucrează.

Cum pot aplica?

Dacă ai citit informațiile și crezi că programul nostru poate fi o soluție pentru familia ta, completează o Cerere de luare în evidență, prin care te înscrii oficial în programul de selecție. Poți să descarci cererea și să ne-o trimiți prin email sau poți veni la biroul asociației pentru a o completa.

Online

1. Descărcați Cererea de luare în evidență și completați-o cu datele dv. și ale familiei.

2. Trimiteți cererea completată prin email la adresa [email protected].

Observații:

 • Dacă sunteți căsătorit(ă), cererea trebuie semnată de ambii soți.
 • Nu uitați că trebuie să semnați de două ori, pe cererea propriu-zisă și din nou pe ultima pagină, pentru utilizarea datelor personale.
 • Dacă aveți posibilitatea, scanați cererea completată și semnată.
 • Dacă nu puteți scana, încercați să-i faceți câte o fotografie cât mai clară cu toate foile și atașați imaginile la email.

La biroul din Cluj al asociației

Dacă nu puteți trimite cererea online, dați-ne un telefon pentru a programa o întâlnire la biroul nostru din Cluj-Napoca. Un coleg din echipa asociației vă va aștepta pentru a vă explica personal cum funcționează programul nostru și a vă ghida în completarea Cererii de luare în evidență.

TEL. 0264.42.53.53
Sunați pentru a programa o întâlnire înainte de a veni!

Adresa biroului nostru este:
Cluj-Napoca, bdul 21 decembrie 1989 nr. 104 bl. L3 ap. 2
(în spatele clădirii Maestro – acces auto doar dinspre str. Năvodari).

Țineți cont că viitoarele locuințe sunt amplasate în comuna Jucu de lângă Cluj-Napoca: acolo vor avea loc sesiunile de informare, la care prezența este obligatorie, acolo se află șantierul și locuințele noastre.