Cum abordăm problema locuirii sărăcăcioase

Fotografie cu o familie în fața unei case nefinisate și neizolate, construite improvizat
Mii de familii din România locuiesc în condiții inumane, fără acces la utilități sau în spații care le pun în pericol sănătatea

Habitat for Humanity Cluj aduce împreună oameni și resurse pentru a construi cu și pentru familii în nevoie o locuință decentă. Viziunea aceasta, că poți aduce împreună o comunitate pentru a rezolva o problemă, e ideea fondatoare a organizației. E o idee care se repetă cu fiecare familie parteneră care e selectată în programul de construcții noi Habitat, care dovedește că a investi resurse într-un vis precum cel de a avea propria ta casă nu înseamnă doar bani și ore petrecute peste măsură la muncă.

Programul Habitat for Humanity Cluj de construcții noi se adresează familiilor cu părinți muncitori, care își folosesc toate resursele de care dispun pentru a le oferi copiilor lor un mediu propice de dezvoltare. Dar de multe ori, ei locuiesc în spații prea înghesuite, au igrasie pe pereți, suferă de frig sau nu au toate utilitățile. Nu se încadrează la un credit pentru locuință la o bancă și nu au reușit niciodată să fie selectați pentru locuințele sociale ale primăriei.

Ceea ce descoperă aceste familii când intră în contact cu programul Habitat e că organizația le propune un alt fel de mod de plată, mult mai echitabil. Pentru a deveni proprietarii unei locuințe Habitat, ei achită costul materialelor de construcție și al lucrărilor specializate, cum sunt cele de instalații. Le achită în rate lunare, fără dobândă și fără profit, care se încadrează între 300 și 500 lei, în funcție de mărimea locuinței. Dar mai mult de atât, ceea ce îi determină să se simtă împuterniciți și responsabili de locuința lor este faptul că participă voluntar la munca pe șantier și construiesc alături de voluntarii locali și internaționali. În loc să se simtă ca niște oameni-problemă care au nevoie de intervenția altora pentru a avea o locuință decentă, devin oameni-soluție care participă activ care se ajută pentru a avea un loc al lor, o locuință Habitat decentă și sănătoasă.

Cele mai frumoase povești ale familiilor partenere sunt cele în care familia a învățat să construiască alături de echipa noastră pe șantier. Sunt familii care acum povestesc râzând cum aproape au zidit golurile pentru ferestre, dar noroc că și-au dat seama înainte să se usuce mortarul. Sau care au un fel de admirație în vocea lor, când își aduc aminte prin câte au trecut. Familii partenere care, în momentul în care se văd mutați în casa lor nouă și sănătoasă și încep să înțeleagă câte au îndurat de-a lungul anilor, spun că vor să participe la construcția altor locuințe. Spun că vor să ajute și ei mai departe la rândul lor. Așa simt ei că e bine, când și alții care trăiesc în spații improprii pot să aibă un loc al lor, decent și sănătos.

ASOCIAȚIA PRIMA DATĂ ACASĂ

Construim un viitor mai bun pentru comunitate, printr-un program de locuire socială non-profit destinat familiilor cu venituri foarte mici și prin proiecte de intervenții constructive în sănătate și educație.