La mulți ani ACASĂ!

[vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” css=”.vc_custom_1589143362836{margin-top: 0px !important;padding-top: 0px !important;background-image: url(https://asociatiaacasa.ro/wp-content/uploads/2020/05/05.jpg?id=31520) !important;background-position: 0 0 !important;background-repeat: repeat !important;}”][vc_column parallax=”content-moving” parallax_speed_bg=”2″ width=”2/3″ offset=”vc_col-lg-offset-2″ css=”.vc_custom_1589143474201{padding-top: 55px !important;padding-bottom: 55px !important;background-color: #ffffff !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column_text]

Răzvan Jiga, președintele asociației ACASĂ
Răzvan Jiga, președintele asociației ACASĂ

Dragi prieteni, colegi, voluntari și angajați ai asociației, LA MULȚI ANI!

Cu exact 20 de ani în urmă, la Cluj-Napoca se năștea un vis: construcția unei lumi în care fiecare om și fiecare familie să aibă o locuință decentă. Prin munca primilor noștri voluntari, fondatorii asociației, acest vis a devenit un plan concret și un obiectiv asumat pe termen lung. Astăzi, este o misiune pe care o declarăm cu dragoste chiar în numele nostru.

Construcția de locuințe simple și decente, în regim non-profit, nu este deloc ușoară. Este un efort pe termen lung și, tocmai de aceea, foarte dificil. În ultimii 20 de ani, am trecut prin nenumărate momente de cumpănă, în care ne‑am întrebat cum și dacă să continuăm. De fiecare dată, răspunsul nostru a fost DA. A fost „da” fiindcă am conștientizat mereu că, în ceea ce facem aici, nu este vorba despre noi, despre cât ne este nouă de ușor sau greu; nu este vorba despre câte obstacole ne ridică în cale nelipsita birocrație, aparenta lipsă de resurse sau eterna lipsă de timp.

Asociația noastră a crescut avându-i mereu în centrul atenției pe ei, oamenii pentru care și alături de care lucrăm: familiile-partener. Vă invit la un exercițiu de imaginație: când întâlnim o situație dificilă, să ne gândim ce efect ar avea aceeași situație în viața unui om cu mult mai puține resurse pentru a o gestiona. Când un nou obstacol pare să ne amenințe cursul, să ne gândim că o familie cu venituri mici ar avea – singură! – și mai puține șanse.

Am crescut cu încăpățânarea de a face bine pentru ei, cu credința că împreună suntem mai puternici și cu convingerea că uniți putem face mai mult bine în această comunitate. Timp de două decenii, asociația noastră a trăit și a crescut datorită tăriei de caracter a unor oameni ca voi: oameni care, pur și simplu, au refuzat să renunțe, punând mereu pe primul loc interesul familiilor‑partener.

Prin excepție, astăzi, în ziua în care marcăm 20 de ani de existență, îmi permit să îmi îndrept în primul rând gândurile spre cei care, în 1999, au dat startul mișcării și misiunii ce azi ne-a cuprins pe toți. Le transmit membrilor fondatori ai asociației mulțumirile și respectul nostru. Transmit recunoștință tuturor ce azi duc misiunea PRIMA DATĂ ACASĂ mai departe așa cum știm noi: zi de zi, an de an, generație cu generație.

În această zi aniversară, vă invit să reflectăm împreună asupra frumuseții începuturilor din 1999. Ca un cadou de ziua noastră, am publicat pe site-ul asociației povestea primilor noștri ani. Știți când a venit prima echipă de voluntari internaționali la Cluj? Știți în ce zi prima familie parteneră a trăit bucuria de a ajunge PRIMA DATĂ ACASĂ? Răspunsul la toate acestea este, de astăzi, pentru voi și pentru toți susținătorii noștri, pe site-ul ACASĂ, într-o secțiune pe care ne dorim să o completăm pe tot parcursul anului cu noi capitole la care ați contribuit.

Avem, astăzi, șansa de a fi o organizație matură dar, în același timp, de a ne bucura de emoția și oportunitățile aduse de un nou început sub numele ACASĂ, așa cum au mai avut-o doar membrii fondatori în primele luni ale lui 1999. Vă invit să mergem înainte încredințați că obstacolele sunt temporare, problemele vin și pleacă, dar ceea ce nu se schimbă este iubirea față de oameni și dorința noastră de a-i ajuta.

Răzvan Cinar-Jiga,
președintele PRIMA DATĂ ACASĂ

Cluj-Napoca,
13 mai 2019[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]