Cel mai cunoscut pianist român a concertat pentru YouthBuild 2016

Trei artiști de excepție au urcat miercuri, 7 septembrie, pe scena Academiei de Muzică Gheorghe Dima pentru a construi, din note muzicale, un viitor mai bun pentru tinerii clujeni din comunități vulnerabile, care nu au un loc de muncă și nu sunt înscriși într-o formă de învățământ.

Horia Mihail, unul dintre cei mai apreciați pianiști români, Cristian Mandu, violonist, dar și pilot-comandant de aeronave Airbus A320, și Zsolt Török, violoncelist fondator al cvartetului Arcadia și membru al Filarmonicii Transilvania, au susținut un concertul caritabil YouthBuild. În program figurează lucrări ale unor compozitori precum Haydn, Masenet, Fauré, Kreisler și Piazzola.

Cu prilejul concertului, doritorii au putut face donații pentru a sprijini programul de calificare profesională și educație nonformală YouthBuild, implementat de asociația noastră și parteneri, prin care tineri clujeni care nu au un loc de muncă și nu sunt înscriși într-o formă de învățământ, provenind din medii dezavantajate, urmează timp de patru luni cursuri prin care sunt calificați în meserii căutate pe piața muncii. Astfel le va fi mai ușor să își găsească mai ușor un loc de muncă, să poată oferi un trai decent familiilor lor și să devină membri activi și implicați în comunitate, contribuind la bunăstarea tuturor. Programul YouthBuild se află la a doua ediție. Prima generație de absolvenți a cuprins 26 de tineri, din care peste jumătate și-au găsit de lucru sau au ales să-și continue educația la 6 luni după încheierea programului.

Despre artiști

Horia Mihail a concertat de 1.000 de ori cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, SUA, Germania, Franța, Japonia și America de Sud. Pasiunea sa pentru muzică s-a tradus în turnee precum „Pianul călător”, „Duelul viorilor” și „Vioara lui George Enescu la sate”, prin care a adus muzica mai aproape de sufletele a mii de români.

Cristian Mandu a studiat muzica în România, SUA, Elveția și are la activ zeci de concerte alături de orchestre din cele trei țări, dar și din Franța sau Norvegia. El și-a transformat pasiunea pentru aviație în meserie, fiind căpitan comandant de aeronave Airbus A320. În ultimii ani, a fost organizator și promotor al unor concerte caritabile organizate la Cluj, în favoarea unor asociații nonprofit cu misiune socială.

Zsolt Török a absolvit liceul și conservatorul la Cluj, unde a fondat ulterior Cvartetul Arcadia, alături de care a concertat în săli importante din Europa, Asia și America. Este membru al Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca din 2005, dar a interpretat ca solist și alături de filarmonicile din Satu Mare, Sibiu, Oradea şi Braşov.

ASOCIAȚIA PRIMA DATĂ ACASĂ

Construim un viitor mai bun pentru comunitate, printr-un program de locuire socială non-profit destinat familiilor cu venituri foarte mici și prin proiecte de intervenții constructive în sănătate și educație.