Mii de oameni, în siguranță la medic

Mii de oameni din satele Gheorghieni și Cășeiu au de acum condiții mai bune de siguranță și igienă atunci când merg la medicul de familie, după ce echipa PRIMA DATĂ ACASĂ a încheiat lucrările de renovare a primelor două dispensare incluse în programul „Ducem sănătate la sate”, susținut în parteneriat cu Asociația Medicilor de Familie – Cluj.

Proiectul a fost finanțat prin concursul caritabil Walking Month, organizat de Betfair Romania Development în parteneriat cu Banca Transilvania. Taxele de participare a peste 2.300 de concurenți s-au transformat 100% în donații către asociație, iar peste 30 de companii s-au implicat în concurs susținând taxele de participare pentru propriii angajați.

Gheorghieni

Dispensarul din satul Gheorgheni constă într-o sală de consultație și una de tratament, folosite de doi medici de familie. Dacă în 2021 am găsit aici pardoseaua crăpată de la infiltrațiile de apă, azi lucrurile arată diferit.

 • Am refăcut trotuarul din jurul clădirii pentru a proteja mai bine fundația de apele pluviale
 • Am înlocuit instalații de apă și sanitare degradate sau cu scurgeri infiltrate în pardoseală
 • Am zugrăvit întregul spațiu cu vopsea antimicrobiană
 • Am montat în toate sălile accesibile publicului pardoseală specială tip tarchet, pentru dezinfecție perfectă și igienă maximă zi de zi. Acest lucru a însemnat și refacerea șapelor existente
 • Am instalat corpuri de iluminat cu LED și sistem smart de control a temperaturii

Cășeiu

Cabinetul unuia din medicii de familie din Cășeiu a trecut iarna 2021 încălzindu-se cu o centrală termică modernă – pentru prima dată, după zeci de ani în care medic și pacienți așteptau să se încălzească soba cu lemne.

 • Am înlocuit sobele cu lemne cu un sistem modern: centrală termică și radiatoare pentru fiecare încăpere, cu opțiune de control de la distanță a încălzirii
 • Pereții exteriori au fost izolați cu 10 cm de vată bazaltică pentru a diminua pierderile de căldură
 • Am montat vată bazaltică pentru izolarea mai bună a podului și evitarea pierderilor de căldură
 • Am renovat complet grupurile sanitare, de la schimbarea corpurilor și rezervoarelor la refacerea instalațiilor deficitare
 • Întreg spațiul a fost zugrăvit cu vopsea antibacteriană, eliminând urmele vizibile de infiltrații și făcând reparațiile necesare pentru ca problemele să nu revină
 • Am schimbat corpurile de iluminat cu unele moderne și sănătoase, tip LED

Donează și ajută-ne să continuăm!

Proiectul „Ducem sănătate la sate” continuă, chiar în aceste zile echipa asociației lucrând la Câțcău, ultimul cabinet de pe lista celor trei selectate inițial. În condițiile atragerii de finanțări sau a realizării de economii din bugetele existente de renovări, asociația intenționează să continue procesul de selecție și renovare a cabinetelor medicale din comunități unde este nevoie de o intervenție care să asigură un acces mai bun și mai sigur al pacienților din comunități vulnerabile la servicii medicale primare.

INFOGRAFIC – GHEORGHIENI

INFOGRAFIC – CĂȘEIU

ASOCIAȚIA PRIMA DATĂ ACASĂ

Construim un viitor mai bun pentru comunitate, printr-un program de locuire socială non-profit destinat familiilor cu venituri foarte mici și prin proiecte de intervenții constructive în sănătate și educație.

Leave a Comment