Avocații de la Addleshaw Goddard revin la Cluj

An de an, găzduim o echipă din Anglia cu care am construit o relație specială. Pentru al nouălea an la rând, echipa de avocați de la Addleshaw Goddard a sosit la Cluj pentru a ajuta la construcția locuințelor Habitat for Humanity Cluj. Ei au avut șansa rară de a reveni pe șantierul din comuna Jucu, unde construim 16 locuințe pentru familii cu venituri modeste. În săptămâna 9 – 16 august au contribuit la finalizarea proiectului la care au lucrat și anul trecut, când au ridicat primul duplex de locuințe.

Pentru cei 47 tineri avocați, experiența de a construi cu Habitat for Humanity Cluj timp de o săptămână reprezintă un mod de a se implica în comunitate și, totodată, este un exercițiu de formare a echipei, înainte de a începe să practice avocatura în noul lor loc de muncă. Acțiunea a devenit parte din ADN-ul firmei, după cum explică Aster Crawshaw, partener Addleshaw Goddard.

„Pentru mine a devenit important să nu pun accentul pe elementul de responsabilitate socială a companiei, ci asupra beneficiilor directe pe care o astfel de acțiune le are asupra business-ului nostru. Sunt beneficii în termeni de muncă în echipă, în a crește încrederea de sine a angajaților, în felul în care gestionează diferențe culturale. E enorm de important și adaugă direct la eficiența, profitabilitatea și motivația companiei. Pentru mine, responsabilitatea socială corporatistă e importantă, dar devine un bonus. Nu e doar despre a da înapoi comunității, ci despre a învăța despre tine ca și companie și de a-ți dezvolta echipa”, explică .

Aster Crawshaw, avocat partener Addleshaw Goddard.

Pentru el este al cincilea an în care revine la Cluj alături de proaspății angajați. Este surprins și impresionat de felul în care s-a schimbat șantierul Habitat de la ultima lui vizită, din august 2014: „Când am plecat, lăsam în urmă un șir de fundații, scheletul unei locuințe cu niște căpriori puși, cealaltă locuință acoperită cu OSB. Și mă întorc, după aproape un an, să văd o comunitate care se apropie de finalizare. Să vezi o comunitate Habitat nouă care înaintează așa de repede este o experiență foarte mulțumitoare”, spune el.

Dacă este o experiență impresionantă pentru cei din echipă care revin an de an, este cu atât mai deosebită pentru cei care vin pentru prima dată în Cluj. Membrii echipei, care abia acum își încep cariera de avocatură și care acum un an abia dacă visau că vor putea lucra la una din cele mai mari firme de avocatură din Anglia, au avut partea lor de pregătire a acestei excursii. Toți au trebuit să strângă fondurile necesare pentru a acoperi o parte din costurile călătoriei. Cei mai mulți și-au implicat familia și prietenii, au organizat evenimente cum ar fi mici loterii sau picnicuri în aer liber.

„A trebuit să strângem fonduri pentru călătoria asta și n-am avut niciodată ocazia să organizez un eveniment de unul singur până atunci. M-am implicat în evenimentele altor persoane și am sponsorizat câțiva oameni cu alte ocazii. E un sentiment foarte fain să fii pe cealaltă parte a strângerii de fonduri. Când explici oamenilor pentru ce strângi bani, trebuie să știi pentru ce o faci, așa că te apropii mai mult de cauză,” povestește Mohsan Rafi.

Și nu doar strângerea de fonduri s-a dovedit a fi o experiență memorabilă. Vizita la Cluj și munca pe șantier a fost neașteptată în multe feluri. Cum dreptul are puține de-a face cu ciocane și cherestea, mulți au avut ocazia să facă o mulțime de lucruri pentru prima dată în viața lor.

„De când mă știu am vrut să am ocazia să fac un astfel de voluntariat. Cred că sunt foarte mulți oameni care ar vrea să o facă, dar nu au ocazia. Așa că sunt recunoascătoare pentru întreaga experiență. Este ceva deosebit să vezi cum se ridică casele și să observi schimbările de pe o zi pe alta. Colegii noștri au încercat să ne explice ce ne așteaptă înainte de plecare, dar nimic nu se compară cu realitatea. A fost grozav!”, povestește Beverley Nzeadi, membră a echipei Addleshaw Goddard.

Iar pentru noi, colaborarea îndelungată cu firma de avocatură britanică a devenit un parteneriat pe care îl putem da ca exemplu și o experiență de învățare continuă.

„Pentru Habitat for Humanity Cluj, parteneriatul cu Addleshaw Goddard este unul în care fiecare parte are de învățat de la an la an. Pentru un ONG, colaborările pe termen lung sunt valoroase, atât pentru dezvoltarea noastră ca organizație, cât și pentru proiectele noastre. Implicarea lor pe termen lung în proiecte sociale ne oferă posibilitatea să dezvoltăm proiecte mai îndrăznețe, care pot răspunde mai bine nevoilor comunității. Le suntem recunoscători că ne sunt alături în a oferi cât mai multor familii posibilitatea de a locui decent”

Horea Jurcan, director executiv Habitat for Humanity Cluj.

ASOCIAȚIA PRIMA DATĂ ACASĂ

Construim un viitor mai bun pentru comunitate, printr-un program de locuire socială non-profit destinat familiilor cu venituri foarte mici și prin proiecte de intervenții constructive în sănătate și educație.

Leave a Comment