Echipele internaţionale care vin la Cluj pentru a construi pe şantierele Habitat Cluj petrec o săptămână aici. Sunt pe şantier zile la rând, muncind cot la cot cu echipa noastră şi cu familiile partenere Habitat. Nu uită nici să fie turişti curioşi – merg la Turda la salină, descoperă Sighişoara sau alte locuri cu poveste din Transilvania. Iar noi prindem drag de ei, pentru că fiecare echipă are acel ceva care o face diferită de celelalte echipe internaţionale pe care le-am găzduit.
Ultima echipă găzduită între 20 iunie și 2 iulie a fost o echipa americană coordonată de Dave Kovac. Ei ne-au dat două motive să ne fie dragi: au stat două săptămâni în Cluj şi au fost cea mai diversă echipă pe care am găzduit-o de mult timp (poate chiar dintotdeauna). Din cele 15 persoane, cel mai tânăr membru avea 18 ani, iar cel mai în vârstă 72 de ani. Pe parcursul celor două săptămâni petrecute pe şantier, nu a existat o sarcină pe care să nu o ducă la bun sfârşit. Mai mult, au făcut cele mai diverse sarcini. Au lucrat la toate înălţimile, în interiorul caselor şi în exterior: au săpat şanţuri pentru utilităţi, au pus folie şi leaţuri pe acoperiş (legaţi şi în siguranţă, pentru că suntem atenți la astfel de lucruri), au pus vată minerală în interior şi OSB şi polistiren pe exterior. Fiecare membru al echipei a găsit o sarcină la care să devină specialist, iar asta s-a văzut şi în diplomele pe care le-am pregătit. Cea mai mare surpriză pentru noi a fost să descoperim doi electricieni între membrii echipei, pe care imediat i-am decretat membri onorari Habitat Cluj.
Între atâta muncă și efort, ne-am bucurat să îl revedem pe Dave Kovac, care pentru noi e un ambasador de neînlocuit al Habitat for Humanity Cluj în State. E a zecea oară când însoțește la Cluj o echipă internaţională ca şi coordonator. Între 2001 şi 2008 a venit în fiecare an cu câte o echipă. În 2013, construia cu noi comunitatea Habitat din Chinteni. Ne-a povestit cum prima dată a fost voluntar Habitat for Humanity în Kenya, în 2000. Acea experienţă a fost pentru el ceva complet nou şi deschizător de drumuri. Atunci s-a decis să devină un coordonator de echipe internaţionale la Habitat. Așa a ajuns să descopere România și să se întoarcă an de an, curios de ce va găsi de fiecare dată.
„Când prietenii de acasă mă întrebau de ce mă întorc în România în fiecare an, le spuneam că îmi doresc foarte mult să explorez cât mai multe din această țară și că îmi plăcea să văd schimbările prin care trecea. Cel mai ușor pot explica prin culori: în primii doi ani când am venit, toate erau fără culoare, era doar gri si beton – nici măcar mașinile nu aveau un strop de culoare. Era la modă bejul acela de Dacia 1310. Pe urmă lucrurile au început să prindă culoare: clădirile și mașinile, chiar și oamenii. La început veneam cu echipe care își doreau să petreacă timp pentru activități culturale în Budapesta, dar pe urmă am reușit să îi conving că și aici în România este o întreagă cultură care merită explorată!” povestește Dave.
Dragă echipă, mulțumim pentru fiecare zi petrecută pe șantier și pentru că ați venit să explorați Clujul împreună cu noi. Nu ați plecat de mult timp, dar deja ne gândim că abia așteptăm următoarea voastră vizită!