Pentru noi, primăvara aduce mai multe decât zile cu soare în care ne place să ne tolănim undeva afară. Aduce și cheful de a scoate din dulap bocancii de șantier și de a ne apuca de treabă cu echipele de voluntari internaționali care vin la Cluj. Cu ei, construim comunitatea Habitat din Jucu.
Prima echipă din acest an, Neuchatel Junior College, e formată din 8 elevi de la o școală internațională din Elveția, însoțiți de profesorul lor. Școala e micuță, cu aproximativ 60 de elevi, primește liceeni în anul final de studiu și le oferă oportunitatea de a avea o experiență integrată în cultura din Neuchatel: elevii stau în gazdă la familii din localitate, vorbesc engleză și franceză, iar pe lângă cursuri, participă în excursii educative sau experiențe de voluntariat. În timp ce echipa de voluntari venită la Cluj învață despre construcții și interacționează cu viața de zi cu zi a Clujului, colegii lor sunt plecați în excursii de studiu în Italia și Grecia.
„Mi-a plăcut mult mai mult ideea de a veni într-o experiență de voluntariat Habitat. Fosta mea școală oferea experiențe de acest fel și mi-am dorit dintotdeauna să particip într-o astfel de călătorie. E o experiență grozavă și e bine că poți să vezi impactul direct. Nu facem doar o donație pentru un proiect, avem posibilitatea să și participăm în el”, explică Thomas Jeremie Hayden-Lefebvre, unul din voluntari.
Tinerii au avut ocazia să participe 100%. Au construit structuri de pereți și căpriori pentru acoperiș, au acoperit pereții unei case cu polistiren și glet. Siobhan Pickering a devenit în două zile o specialistă: taie plasă pentru a o pune peste polistiren și o acoperă cu glet cu mișcări sigure. E încântată de experiența ei.
„N-am mai făcut niciodată așa ceva, așa că sunt mândră că mă descurc. Am vrut să particip în călătoria asta pentru că seamănă cu ce vreau să fac în cariera mea în dezvoltare internațională. Îmi place cum Habitat lucrează în comunitate, aduce voluntari de peste tot din lume să ajute și implică și familiile. Ei nu sunt doar beneficiari care primesc ceva, participă direct în construcția locuințelor lor” spune Siobhan.
Până la urmă, scopul acestei călătorii pentru tinerii de la Neuchatel Junior College este să simtă că se implică și că pot fi de ajutor, nu doar să vadă o țară cu care nu au mai avut contact. Profesorul lor, Aaron Bellamy, e optimist și se bucură de peisaj și soare. Spune că dealurile îi aduc aminte de țara lui de baștină, Canada.
„Mi-am dorit foarte mult să prindem vreme bună și să avem parte de o experiență pozitivă. Pentru elevi, e prima experiență de acest fel și, dacă rămân cu amintiri plăcute, sunt sigur că își vor dori să mai participe în astfel de călătorii,” povestește Aaron.